feedshark

z35W7z4v9z8w
Showing posts with label Thailand birding. Show all posts
Showing posts with label Thailand birding. Show all posts

Tuesday, July 2, 2019

Chinese Pond Heron (Ardeola Bacchus)


(47 cm.) Breeding season: Small heron; white wings; head, neck and breast dark brown; white underparts Winter: Heavily streaked brown heron; white with brown back in flight

The Chinese Pond Heron is one of a large family of mostly freshwater birds, “Ardeidae”, that includes many long-legged species such as herons, egrets and bitterns that stalk fish and other aquatic species in rivers, ponds, and lakes. All members of this family are closely related and share similar habits of living despite often being called “herons” or “egrets” or “bitterns”. All these birds are equipped with adaptations that allow them to be successful hunters in their watery habitats such as long necks and long sharp bills that they use to spear fish, frogs, lizards and other species of vertebrate and invertebrate prey.

Herons can easily be confused with other long-legged bird species such as cranes, ibises, and storks, but they do have generally sharper, more dagger-like bills, and in flight, herons pull their necks in towards their bodies, while these other birds fly with necks stretched out.

The Chinese Pond Heron, although large, is a medium-sized bird of its family. Some members of the family such as the Grey Heron is 92 cm. long. It is called a “pond heron”  due to its particular fondness for ponds as hunting grounds. In China, it is often found in the rice fields of the south.

The Chinese Pond Heron is a striking bird in the breeding season with a dark brown head and neck contrasting with its white breast and belly and blue back.

This bird will frequent both fresh and salt water ponds and wetlands. This species' diet consists of the fish, insects and crustaceans.

This species, like other herons, is a community nester in the breeding season. It forms loose colonies of nesting birds often including other species of herons. These community nesting places are often called, “heronries” The female Chinese Pond Heron usually lays a clutch of 3-6 blue-green eggs. The breeding range consists of the eastern half of China from approximately Jilin Province in the north to around Fujian Province in the south and extending westwards to Sichuan Province


Photo by Brian Westland

Wednesday, June 26, 2019

Eurasian Jay (Garrulus glandarius) Song ya

(35 cm.) Pinkish color; white throat; black “mustache”; blue and black pattered wings; white rump

The Eurasian Jay, like other jays found in the world, is part of the “Corvidae” family which includes crows and magpies. The Eurasian Jay shares many characteristics of these birds including a harsh voice,  exceptional intelligence and a somewhat dark reputation for aggressive and predatory behavior.

This species shares the Black-billed Magpie’s love of eggs, and it will actively seek out the nests of other bird species to steal eggs and even chicks. Its aggressive nature is most often directed at birds larger than itself, however. The Eurasian Jay is known as a fierce rival of several birds of prey. It will harass owls and hawks during the day in an attempt to protect its own kind. During its attacks on the Tawny Owl, the Eurasian Jay will mimic the call of the owl. This bird has a great gift of mimicry, and its imitations of the sounds of other birds are difficult to distinguish from the real calls of the species it imitates.

In addition to eggs, the Eurasian Jay eats seeds, berries and other fruits. It is especially fond of acorns, and it seeks out oak forests as habitat to give it a steady supply of this food. Various animals such as small animals, insects, and other birds constitute a significant part of its diet.

This is a widespread species which is found throughout Europe, the Middle East, and Asia. In China, this species is found in most of the eastern half of the country. Like most members of the Corvidae family, it is a non-migratory resident species within its range. Its varied diet allows it to consume foods in any season within its range.

Perhaps due to the destruction of the mixed oak forests which it favors, this species is moving into the cities where urban parkland can offer it the conditions it needs to survive.

The Eurasian Jay nests in a large shrub or a tree, and the female lays 4-6 eggs in an untidy stick nest. Both parents will feed the chicks after the eggs have hatched.

Despite its aggressive personality, or perhaps due to it, this species can end up being a prey item at night for the species of raptors which it bullies during the day
Photo by Pawel Kuzniar

Wednesday, June 12, 2019

Watercock

(40 cm.) Male: large; black  plumage; red frontal plate Female: brown with narrow bars on underparts.

Although often very common, rails, like the Watercock, are seldom seen as they frequent habitats that are rarely visited by the average person. Even birdwatchers who seek out these birds in their swampy habitats have a tough time glimpsing one. Most members of the rail family, “Rallidae”, are shy, skulking creatures that avoid any human contact if possible. Gallinules and coots are exceptions as they will often be seen swimming in open water in plain view.

The Watercock is one of the shy rails, and its often nocturnal way of life further complicates the chances of ever seeing one. Also, unlike many other bird species that will fly away when surprised by a passing human, rails will instead quietly run into dense vegetation never revealing their presence. On occasion, this bird will venture into rice fields to feed, and it is at these times that a few fortunate people may see it.

The Watercock is found throughout most of Asia from India and Pakistan in the west to Japan in the east, and south as far as Indonesia.  Throughout most of its range, it is a non-migratory, resident bird; however, in China it is a summer breeding season visitor, which can be found in the eastern half of the country from Sichuan along the south coast to Hainan and Taiwan and as far north as Liaoning Province.

This bird breeds in the swamps throughout its range where it can find ample tall vegetation in which to hide while it forages for food. It feeds by probing mud and shallow water for insects and small fish. It will also forage on the ground in search of grain and seeds at other times. The body of the Watercock is laterally flattened to allow it to pass easily among the reeds of its swampy home.

The female Watercock will choose a dry patch of ground among swamp vegetation to lay her eggs. A typical clutch is 3-6 eggs. Watercock chicks are entirely black, as with all other rail species.

Although Watercock sightings are rare and difficult to achieve, hearing these birds is not a difficult task at all. This bird is extremely noisy, especially during the summer breeding season when its deep, booming calls can be heard emanating from its swampy domain.




Tuesday, June 11, 2019

Oriental Magpie Robin (Copsychus saularis)

(20 cm.) Male: Black head, throat and breast; white underparts; black and white wings and tail. Female: Like male except for grey head and breast.

The Oriental Magpie Robin, which is a common sight in South China parks, is an unmistakable bird which looks like a much smaller version of the Black-billed Magpie. Once placed in the family of thrushes, “Turdidae,” it is now slotted in the family, “Muscicapidae,” the family of flycatchers.

This species is a non-migratory bird of Bangladesh, India, Pakistan, and Southeast Asia, including China, Indonesia, Thailand and the Philippines. In China, it is found in the southern half of the country including the central portion of the country, as well as Tibet.

The male of the species is a beautifully-patterned black and white bird, while the female is a greyer version of the male.

The Oriental Magpie Robin favors open wooded areas and cultivated areas such as gardens and parks. This preference of habitat makes it an ideal city-dweller.

During the breeding season, the male of the species becomes extremely animated and can be seen singing loudly from a perch high in a tree while puffing his feathers and fanning his tail in his attempts to attract a mate.

After mating, the female will lay 4-5 eggs in a nest she constructed in a cavity of a tree or wall. The female takes most of the responsibility for the raising of chicks while the male will aggressively defend their nesting territory.

This species is primarily an insectivore with its diet consisting mainly of insects and other invertebrates. On occasion, they will consume small lizards and even fish.

The Oriental Magpie Robin is still a fairly common bird within its Chinese range, but its population has declined, especially around Hong Kong, due to its frequent capture for the caged bird trade and the introduction of invasive species such as the Common Mynah.

As a bird of such striking beauty, this species is well-loved throughout its Asian range. It is highly admired by cage bird collectors for its beautiful singing, and it is the national bird of Bangladesh.



Oriental Magpie Robin in moult (Photo by Brian Westland)
 

Thursday, June 6, 2019

Vinous-throated Parrotbill (Paradoxornis webbianis)

(12 cm.) Small; long tail; small parrot-like bill; uniformly brown with light streaks on throat.

The Vinous-throated Parrotbill is an interesting and rather unconventional species of songbird of the former parrotbill family, “Paradoxornithidae”. The Latin name of the family translates to English as “paradox bird.” meaning a bird that cannot be understood. For many years ornithologists had struggled to find the correct classification for the parrotbills. Originally, they had been placed in the family, “Paridae,” the family of tits with which they do share some habits. However, after strict observations of DNA, they were moved to the Paradoxornithidae, and finally, “Sylviidae,” the family of warblers.

The species gets its name from its hooked bill which resembles that of a very small parrot. Several species of parrotbills can be found in China, but most are tropical species only found in the extreme southern parts of the country, This species is found almost throughout the eastern half of the country only missing in western parts of Jilin and Heilongjiang. No other parrotbill can be found at these latitudes.

This species is one of the smallest of the family, and it has a proportionally much longer tail than other parrotbills. Its plumage is uniformly brown, and it derives its name from the faint brown streaks found on its throat. Males and females look alike.

The Vinous-throated Parrotbill is an extremely gregarious species that is usually found in large loose flocks of birds which are at their biggest during the winter. In winter, flocks can exceed 100 individuals. In summer, when breeding is occupying the mated pairs of birds, these flocks are much smaller.

The Vinous-throated Parrotbill is extremely adaptable and hardy. It can survive in a wide range of habitats, including various types of forest, swampland and cultivated places such as farms, orchards and city parks. It is this adaptability that enables the Vinous-throated Parrotbill to live at northern latitudes too harsh for other parrotbills.

The Vinous-throated Parrotbill is always a cooperative species to observe as it allows human visitors to approach rather closely as it gleans the branches of trees and bushes in search of its favorite food, seeds.





Vinous-throated Parrotbill (Photo by Alder Chang)

White-cheeked Starling (Sturnus cineraceus)

(24 cm.) White cheek on black head; white rump; grey back; orange bill and legs.

Often animal species fulfill specific ecological needs within their given range. They perform a task that is required to sustain the delicate balance of nature between food producers/consumers and predators/prey. Birds such as starlings are active insect consumers which help to control the populations of the insects they consume. In western China, a species of starling, the Common Starling, performs the task of controlling the insect population in open habitats such as fields and farmland. In Eastern China, this task is taken over by another member of the family, the White-cheeked Starling.

The White-cheeked Starling is named for the white spot on the side of its face, or “cheek”. Males and females are similar in appearance, while the female of the species possesses duller plumage.

The breeding range of this species includes Northeast China, Korea and Japan and parts of Siberia. In wild areas, it is an adaptable bird which can live in woodland and open country. Its adaptable nature makes it an ideal city-dweller where it can find parks and gardens. It is often seen in city parks along the East Coast of China in the company of Yellow-billed Grosbeaks with which it forms loose feeding flocks in winter.

This species is an omnivore, like other starlings. It eats a wide variety of plant and animal matter, but it is especially fond of fruit and crickets.

Like other starling species, this bird is a hole nester which builds a nest in a cavity in a tree. Often it can use holes that once served as nesting places for woodpeckers that have since been abandoned.

A noisy and gregarious bird, the White-cheeked Starling’s conspicuous behavior has garnered it attention from birders and non-birders alike. The pop culture sensation, “Pokemon,” features a character called, “Starly” which is based entirely on this species.



White-cheeked Starling (Photo by Brian Westland)

Yellow-billed Grosbeak (Eophona migratoria)

Field marks:  large, very thick yellow bill, black wings and head, grey under parts, yellowish green (17-18 cm.)

The Yellow-billed Grosbeak, also known as the “Chinese Grosbeak” is a handsome and familiar bird of parks and woodlands in eastern China. Identification of this species is quite easy. Its huge yellow bill with a blackish tip, from which it derives its name is absolutely diagnostic. Another much less common grosbeak species, the Japanese Grosbeak, has a similar appearance and the large yellow bill, but it lacks the black tip.

The Yellow-billed Grosbeak is a songbird and a member of the finch family. Grosbeaks are generally bigger than other finches, and the name, “grosbeak,” means “large beak.” The enormous beak of the bird is an adaptation for feeding on the bird’s favorite food, nuts. The large, thick and powerful bill is ideally suited to cracking open very hard nuts that other nut-eating birds cannot manage. This special adaptation gives this species and other grosbeaks an absolute monopoly on certain foods.

The Yellow-billed Grosbeak is considered a “locally common” species meaning that in certain parts of its range it is quite common while in other parts of its range it may be uncommon or even rare. Certainly, in Qingdao, and surrounding Shandong province this species is extremely common. It can be said for certain, however, that the species is doing well and maintaining a healthy population.




Yellow-billed Grosbeak (Photo by Charles Lam)


Zitting Cisticola (Cisticola juncidis) Zong shanweiying

(10 cm.) Small; heavily streaked back; white tip on tail; reddish-brown rump.

The Zitting Cisticola is a small bird which used to be included in the family of warblers. This species, along with other cisticolas and prinias, now constitute the family, “Cisticolidae.” Its former name is Streaked Fantail Warbler.

The Zitting Cisticola looks like a small brown warbler with its slender body and long, thin bill. Its bill is an adaptation for capturing the insects which form the largest part of its diet. As its former name suggests, this species is heavily-streaked with black on its brown back. Its white-tipped tail is often spread widely open like a fan. The underparts of this bird are white.

This species is found in grasslands near water where large numbers of insects are likely to be found. Cisticolas are generally non-migratory birds that live in warm climates that can offer an insect population all year long The Zitting Cisticola is a resident bird throughout its Chinese range as it is only found in the southeast region of the country from just south of Shanghai in the North down to the South Coast including Hainan and Taiwan.

The nesting season of the Zitting Cisticola is generally in accordance with the rainy season during its breeding season. The male of the species builds the foundation of a nest, and he displays the quality of his craftsmanship to prospective mates as part of his courtship effort. If a female accepts his invitation to mate, the pair of birds will complete the nest together. The male bird will also hover above a prospective female while calling to her during courtship.

The female lays 3-6 eggs in the completed nest which is a cup-shaped structure with a canopy for protection. The Zitting Cisticola is a polygamous species which will change mates and raise more than one brood per breeding season.


Zitting Cisticola (Photo by JM Garg)